Tarımsal Üretim Maliyetlerine Yüzde 49.92 Zam! TÜİK Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni Açıkladı

Tarımsal girdi fiyatları yıl sonuna göre neredeyse yarı yarıya arttı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre, tarımsal üretimde kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları son bir yılda yüzde 49,92 oranında artış gösterdi. Bu artış, tarımsal üretim maliyetlerini de önemli ölçüde yükseltmiş durumda.

TÜİK, şubat ayı tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre; Tarım-GFE’de, 2024 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 36,71 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,63, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 3,34 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 46,51, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 75,27 artış oldu.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 164,78 ile veteriner harcamaları oldu. Bunu sırasıyla yüzde 90,16 ile diğer mal ve hizmetler, yüzde 76,79 ile malzemeler, yüzde 71,04 ile makine bakım masrafları, yüzde 66,20 ile binalar, yüzde 53,37 ile tohum ve dikim materyalleri takip etti.

Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 5,85 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Bunu sırasıyla yüzde 5,85 ile diğer mal ve hizmetler, yüzde 1,71 ile makine bakım masrafları, yüzde 3,12 ile binalar, yüzde 3,37 ile malzemeler grubu takip etti.

Tarımda Kullanılan Mal ve Hizmetlerde Yüksek Artış: TÜİK verilerine göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatları şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,37 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 oranında arttı. Bu artış, tarımda kullanılan gübre, ilaç, tohum, fide, yem gibi temel girdilerin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor.

Veteriner Harcamalarında Rekor Artış: Tarımsal girdi fiyat endeksinde yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 164,78 ile veteriner harcamaları oldu. Bu durum, hayvancılık sektöründe yaşanan hastalıklar ve artan yem fiyatları gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

Tarımsal Yatırıma Katkı Sağlayan Mal ve Hizmetlerde de Artış: Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi de şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,34, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,84 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,27 oranında arttı. Bu artış, tarımsal üretimde kullanılan makine, ekipman ve tesislerin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor.