Reuters, tarafından incelenen belgelere dayanarak geçen ay Dior’un bir tedarikçiye yaklaşık 2.780 dolara satılan çantalar üretmesi için 57 dolar ödediğini bildirdi. Maliyetlere deri gibi hammaddeler dahil değildi. Savcılık belgesinde, Dior’un ilgili biriminin “müteahhit şirketlerin fiili çalışma koşullarını veya teknik yeteneklerini kontrol etmek için uygun önlemleri” almadığı belirtildi.
Mart ve Nisan ayları boyunca yapılan soruşturmalarda müfettişler, işçilerin tesiste uyuduğuna ve bu nedenle günün her saati çanta üretilebildiğine dair kanıtlar buldu. Raporda ayrıca, çalışmaların geceleri ve tatil günlerinde yürütüldüğünü gösteren elektrik tüketimi verilerini de takip ettikleri belirtildi.
Savcılar, taşeronların Çin’e ait firmalar olduğunu ve işçilerin çoğunun Çin’den geldiğini, ikisinin ülkede yasadışı olarak yaşadığını ve diğer yedi kişinin de gerekli belgeleri olmadan çalıştığını söyledi. Soruşturmada ayrıca, işçilerin makineleri daha hızlı çalıştırabilmesi için yapıştırma ve fırçalama makinelerindeki güvenlik cihazlarının kaldırıldığı da belirtildi.
LVMH, Business Insider’ın normal çalışma saatleri dışında gönderdiği yorum talebine hemen yanıt vermedi. The Wall Street Journal’ın Salı günü bildirdiğine göre, mahkeme belgeleri Dior’un tedarik zincirindeki iyileştirmeleri vurgulayan bir not sunduğunu gösterdi. Soruşturma Giorgio Armani’nin müteahhitlerini de kapsayacak şekilde genişletildi ve lüks şirket, tedarikçilerini gerektiği gibi denetlememekle suçlandı.
Bir diğer ünlü marka Armani de radara yakalanmıştı. Armani’nin mağazalarda 1.900 dolardan fazla fiyata satılan ürünler için müteahhitlere çanta başına 99 dolar ödediği ortaya çıkmıştı.
LVMH CEO’su Bernard Arnault, Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre dünyanın en zengin üçüncü kişisi ve kızı Delphine Arnault ise Dior’un CEO’su.
Odatv/Çeviri